17 kwietnia 2020

İskender kebab, Manisa kebab, Tandir kebab – rodzaje kebabów

Danie kebab jest dość ciekawą potrawą orientalną pochodzącą z Persji, ale klasyczny kebab jest z Turcji. Najczęściej jest robiony z drobiowego mięsa (kurczak, indyk), lecz także z wołowiny, baraniny oraz cielęciny. W teraźniejszym czasie potrawa przeobraziła się w międzynarodowy fast food.

kebab krakówKebab rozprzestrzenił się na taką skalę, że zaczęto robić różne jego rodzaje: Adana kebab opiera się głównie na mielonym mięsie, doprawiane pikantnymi przyprawami oraz pieczone pod postacią wałeczków nad ogniem. İskender kebab był podawany na początku w Bursach. To, co go odróżnia to krojone plastry mięsa przygotowywane na pide i jogurcie. Na koniec polewane jest sosem pomidorowym i topionym masłem. Manisa kebab ma bardzo oryginalny kształt w postaci wąskich wałeczków z mielonego mięsa. Podaje się go na bazie z jogurtu i sosu pomidorowego. Może być ozdobione natką pietruszki.

Tandir kebab podawane jest w postaci całego jagnięcia pieczonego w ceglanym piecu. Na koniec Talaş kebab jest nadziewane farszem mięsno-warzywnym, które jest zapiekane w cieście francuskim. Czy kebaby to pożywny rodzaj posiłku? W polskich miastach przygotowuje się je zwykle z tortilli lub pity z dodatkiem wyboru sosów, surówek, warzyw i mięsa. Najbardziej popularne mięsa to drób bądź wołowina. Wałki mięsa opiekane na piecu posiadają dość dużo dodatków żywności owych np. wzmacniacze smaku, stabilizatory i regulatory kwasowości.

Dodatkiem jest również białko sojowe, skrobia, mąka kukurydziana. Zawartość mięsa jest między 50 a 85%. Będąc w większych polskich miastach na wycieczkach bardzo często można spotkać wiele restauracji kebabowych, jednak według zwiedzających najlepszy jest kebab Kraków U Szwagra 24.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *